Temmuz 30, 2020

Yayık Ayran

Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye’nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.

Yayık Ayranının Yapılışı

Malzemeler

  • Yoğurt

  • Su

  • Tuz

  • Süt

Ayran, yoğurda su ve tuz eklenmesi ile hazırlanırken, yayık ayranı, yoğurda su eklenerek yayıkta dövülmesi, tereyağın ayrıştırılması ve yoğurttan arta kalan açık renkli, yapışkanımsı kıvamlı ve kendine has kokulu yayık altına tuz eklenmesi sureti ile üretilmektedir. Yayık ayranı için kullanılan yoğurdun, normal yoğurda kıyasla daha uzun süre fermente edildiği ve güçlü bir ekşi tada sahip olduğu kaydedilmiştir.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.